Wandelen in Gideåbergsmyrarna

Tussen de dorpjes Edsele en Helgum ligt een mooi natuurgebiedje, Gideåbergsmyrarna. Edsele en Helgum liggen langs rijksweg 331, maar op weg hiernaartoe moet je de weg aan de westzijde van de Faxälven volgen. 
Voor Nederlanders is het wandelen in Zweden altijd wat wennen. Er zijn relatief weinig uitgezette wandelingen en bovendien zijn de paden vaak bijna niet zichtbaar en loop je dus echt door de natuur, klauterend over omgewaaide bomen en over rotsen, van markering tot markering. Soms lijkt het er op dat je ook de eerste wandelaar van dat seizoen bent.  In dit natuurgebied zijn een aantal duidelijke wandelpaden, niet voor urenlang wandelen daar zijn ze te kort voor maar zeker de moeite waard om het gebied te bekijken. Het is goed toegankelijk en er staat ook nog een uitzichttoren in het gebied. De rit er naar toe is al de moeite, de grusväg tussen Edsele en Helgum volgen en bij het gehuchtje Meåstrand de borden met naturreservat volgen. Na vele kilometers door een mooi gebied kom je bij het natuurreservaatje. Op 3 verschillende plekken kun je de auto parkeren, op de laatste staat een behalve een infopaneel ook nog een utedass. Altijd handig...



De routes sluiten op elkaar aan en je komt langs zogenaamde myrarna, moerasachtige weilandjes waar bijzondere planten voorkomen. Zoals de bosnymph (Calypso bulbosa) en het vrouwenschoentje (Cypripedium calceolus), in het Zweeds Guckuskon, de grootste orchideeënsoort in Europa.



Het is een afwisselend gebiedje en echt de moeite waard. Het leuke van natuurgebieden als deze in noord Zweden is dat het niet een overgebleven stukje natuur is maar dat het ligt in een immens gebied met allemaal vergelijkbare natuur. Het is alleen wat toegankelijker gemaakt. De kans om en een korhoen, auerhoen of eland tegen te komen is natuurlijk ook aanwezig. Een beer of wolf kom je niet zomaar tegen maar het is zeker de moeite om op sporen hiervan te letten want ook deze komen in deze streek voor. 
Hieronder nog wat impressies uit het gebied genomen in juli.





Reacties