Wandelen in mångfaldspark in Sörgraninge

Op weg naar ons vakantiehuis kwamen we over de weg 331 tussen Viksjö en Graninge altijd langs een aanduiding Mångfaldspark met daarbij een wandelaanduiding. Het werd tijd om eens te kijken wat dit nu voor gebied was en afgelopen zomer zijn we daar op pad gegaan. Wel een eindje rijden vanaf ons huisje maar als je in Zweden bent moet je gewoon in Zweedse mijlen rekenen en dan 1 mijl als 1 kilometer beschouwen. Eén Zweedse mijl is dus 10 kilometer.... Kortom, je moet afstanden met een korreltje zout nemen want de afstanden zijn hier immens en anders kom je nergens. Voordeel, door het relaxte rijden op grote afstanden met lage snelheden van max 90 rijdt zelfs een oude Volvo 940 automaat gewoon 1 op 12 in plaats van 1 op 9. Dus wat let je...


Mångfaldspark skylt Sörgraninge



Het mångfaldspark Sörgraninge bleek een bosgebied te zijn met meren en beken in eigendom van SCA. Dit is een groot Zweeds bedrijf wat onder andere papierproducten maakt, ook bijvoorbeeld luiers. Daar hebben zij hout voor nodig en zij bezitten grote oppervlakten bos in Zweden, te weten 2,6 miljoen(!)  hectare in noord Zweden. Zij zijn daarmee de grootste particuliere boseigenaar van Europa. In Nederland hebben we een schamele 375.000 ha in totaal. Overigens is het totale bosoppervlakte van Zweden 24 miljoen hectare waarvan een groot gedeelte van de staat.


Het  Bjursjön.

Infopaneel met informatie.

Bosbouw, dus het exploiteren van bos is in Zweden altijd een van de belangrijkste bronnen geweest voor de economie. Toch kent Zweden ook een lange historie van strenge wetgeving om het totaal bosareaal te behouden en binnen de bosbouw ook rekening te houden met natuurwaarden. Dus behalve het oprichten van nationale parkeren en natuurgebieden zijn er ook vele kleine en grote locaties waar de commerciële bosbouw rekening moet houden met natuurwaarden. Let maar eens op de markeringen op sommige plaatsen, witte markeringen die bijvoorbeeld een waterstroompje, beekdal  of een cultuurhistorisch element aanduiden en waar dan niet gekapt is. Een bos is nooit zomaar een bos, er zijn altijd bijzondere elementen. Ieder bos in Zweden heeft dan ook een bepaalde status. Als bosbouwer en wildbeheerder spreekt het beheer in Zweden mij dan ook erg aan en vele Zweedse methoden zijn dan ook voorbeeld geweest voor andere landen in Europa. Uiteraard is er ook kritiek op de Zweedse bosbouw maar ik denk dat men een goede balans heeft gevonden tussen economische en ecologische belangen en dat er in Europa geen beter voorbeeld is. Overigens gaan Noorwegen en Finland op een vergelijkbare wijze om met hun bos-en natuurgebieden. Overigens is er wel kritiek op de exploitatie kwetsbare boreale zones in het noorden.
Terug naar mångfalspark Sörgraninge. SCA heeft inmiddels 5 van dit soort gebieden in het noorden van Zweden. Zij laten daar zien hoe ze bosbouw uitoefenen en hoe ze daarin of daarnaast rekening houden met natuurwaarden, bijzondere elementen en cultuurhistorische aspecten. Dit laten ze zien op informatiepanelen en met brochures en in het terrein door restanten te restaureren van een oude houtskoolbranderij of bijvoorbeeld een replica van een oude vangkuil waar men vroeger elanden in ving. Niet spectaculair maar wel erg interessant. Daarnaast heeft men in het gebied 3 gemarkeerde wandelingen die langs allerlei mooie plekken leiden. Een van de wandelingen hebben wij gelopen. Dit was het pad rondom het Bjursjön. De afstand was maar 2 kilometer maar zoals bijna altijd het geval in Norrland zijn de paden paadjes en moet je vaak klauteren over omgewaaide bomen en over rotsen en door beken en moerasgedeelten waardoor je de inspanning hebt van het dubbele aantal kilometers en de de benodigde tijd ook kunt verdubbelen. Knoop voor de zekerheid een belletje aan je kleden zodat je komst voor eventuele beren niet als een verrassing komt. Wij liepen dit pad midden in juli en aan de vegetatie was te zien dan wij de eerste bezoekers waren in de afgelopen dagen. Dus ook hier heerlijk rustig in het hoogseizoen. De foto's in deze post zijn tijdens de wandeling genomen. Volgende keer gaan we ook zeker de andere twee wandelingen doen. 


Een replica van een oude val. 



Reacties