Ångermanland

Als eerste maar even wat feiten en algemeenheden over Ångermanland.  
Ångermanland ligt grotendeels in de provincie Västernorrland en deels in Jämtland en Västerbottens län. Het is een streeknaam zoals we in Nederland bijvoorbeeld de Achterhoek hebben in de provincie Gelderland. Ångermanland is uitgestrekt, bijna 20.000 vierkante kilometer.... Hoe groot dat is? Zo'n beetje de helft van heel Nederland. En het is stil, eenzaam zouden sommigen zeggen. Ondanks levendige plaatsjes, vooral aan de kust, leven er maar ongeveer 130.000 mensen in Ångermanland.  Een gemiddeld provinciestadje in Nederland heeft over het algemeen al 100.000 inwoners. Het ligt in de bovenste helft van Zweden en het hoort bij Norrland.
Het landschap is best wel spectaculair, de kust met zijn steile kliffen, de diepe uitgesleten rivierdalen van de Ångermanälven en de Faxälven en de ruige bossen en moerassen maken het echt een gebied voor natuurliefhebber en rustzoeker. 

De Faxälven bij Ramsele.

De Hoge Kust, aan de Botnische golf heeft een stormachtige ontwikkeling meegemaakt op het gebied van, ook buitenlands, toerisme nadat het gebied in 2000 werd uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Alhoewel, zelfs in het hoogseizoen is het er nog steeds rustig maar voor Noord Zweedse begrippen is er toch sprake van een levendig toerisme. Ik zal hier nog een blogpost aan wijden maar er is op internet ook al veel over de Höga kusten te vinden. 
Het toerisme in het binnenland is nog rustiger. Campings, hotels en stuga's zijn er voldoende maar de bezettingsgraad is soms laag, lekker rustig dus. Wat opvalt is de trots en betrokkenheid van de inwoners bij hun dorp en streek. De bevolking is behulpzaam, vriendelijk maar zal zich ook niet snel met je bemoeien. Kortom, de ideale vakantiestreek. Het is een eindje rijden..... zo'n 2000 kilometer, maar dan heb je ook wat. 




Reacties