Ångermanland, wat feiten en cijfers.

 Wat feiten en algemeenheden over Ångermanland. Ångermanland ligt grotendeels in de Zweedse provincie Västernorrland en deels in de provincies Jämtland en Västerbottens län. Eigenlijk is het een streeknaam zoals in Nederland bijvoorbeelde in de provincie Gelderland de Achterhoek. Ångermanland is uitgestrekt, bijna 20.000 vierkante kilometer..... Hoe groot dat is? Nou bijna de helft van Nederland. En het is er stil, eenzaam. Er leven maar 130.000 mensen in deze streek, ongeveer net zoveel als in een gemiddeld provinciestadje in Nederland. Een groot deel van de mensen woont in de wat grotere plaatsen aan de kust. Ångermanland ligt in de bovenste helft van Zweden en valt daarmee  in het gebied dat de Zweden Norrland noemen. Zweden in het zuiden en  midden zien Norrland vaak als een koude en  verlaten streek...

Het landschap is best spectaculair, een steile hoge kust (Höga kusten), de diepe rivierdalen van de Ångermanälven en de Faxälven, veel rotsachtige gebieden, diepe bossen en hooggelegen moerasgebieden. Dit maakt het vooral ook een streek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Economisch gezien was het vroeger een belangrijke streek met landbouw in de rivierdalen, bosbouw en houtzagerijen en papierfabrieken langs de kust. Ook is het een streek geweest waar de "gewone man" een zwaar en arm leven had, juist in die bosbouw en de zagerijen. Kinderen werden vanaf jonge leeftijd al ingezet om mee te werken. Het is dan ook niet voor niets dat hier de arbeidersbeweging in de vorm van vakbonden op is gekomen en dat er veel strijd is geweest voor betere arbeidsomstandigheden. Iets waar heel Zweden vandaag de dag nog een voorbeeld in is. Het inwonersaantal in het noorden van Zweden loopt sinds de laatste decennia (vanaf de jaren '80) terug, gemiddeld genomen wel zo'n 10% over de afgelopen 30 jaar. Veel jonge mensen, zeker als ze wat hoger opgeleid zijn trekken naar de grote steden in het zuiden van Zweden.


De Faxälven bij Ramsele.

Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. De kust aan de Botnische Golf is in het jaar 2000 uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Het gebied was al bekend bij Zweden maar log relatief onbekend bij buitenlanders en heeft daarna een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt naar een toeristische trekpleister. Het totale gebied is nog steeds rustig voor Europese begrippen maar voor Zweedse begrippen is het er druk geworden. De wijde omgeving profiteert daar uiteraard van mee en zelfs het binnenland van Ångermanland krijgt veel meer bezoekers. In "ons" dorpje en omgeving zagen we voorheen sporadisch een buitenlandse toerist en inmiddels is dat behoorlijk veranderd en zien we regelmatig Nederlandse, Duitse, Zwitserse en zelfs Italiaanse campers en caravans voorbij komen.
Toch blijft het, gelukkig, rustig. je kunt hier nog altijd rondtrekken met je camper, caravan of tent en terecht op campings of hotels zonder te reserveren.  

Behalve toerisme is er nog een bijzondere ontwikkeling, de glesbygden. Door de teruglopende inwonersaantallen hebben dorpen veel voorzieningen verloren. Geen winkel of school meer bijvoorbeeld en daarmee is het dorp ook niet meer aantrekkelijk meer voor gezinnen met kinderen. Soms moet je 30 of 40 kilometer rijden voor je boodschappen. Toch zijn er een aantal jonge mensen die er juist voor kiezen om weer in zo'n gebied te gaan wonen. Om in hun inkomen te voorzien werken ze bijvoorbeeld online en zoeken ook de publiciteit op met social media. Ook dat is een verdienmodel... je leven als het ware etaleren op Instagram en Youtube. Twee hele bekende vloggers uit Ångermanland zijn bijvoorbeeld Jonna Jinton (meer dan 5 miljoen! abonnees op Youtube) en Kalle Flodin (300K abonnees).  Zij zijn een inspiratiebron voor vele mensen om ook te kiezen voor een wat minder hectisch leven in de Zweedse bossen. In de afgelopen 10 jaar hebben wij ook in onze omgeving een en ander zien veranderen. Van bijna geen Nederlanders in onze directe omgeving zijn er nu al meerdere gezinnen neergestreken in de omgeving. Ook veel Duitsers kopen huizen. Waar je 10 jaar geleden relatief gemakkelijk een huis kon kopen zie je nu ook een reactie dat men liever niet meer verkoopt en het oude familiehuis liever leeg laat staan. Hoe dan ook, Ångermanland zit weer in een opwaartse spiraal met nieuwe ontwikkelingen in economie en toerisme. 

 



Reacties