Sneeuwschoenwandelen

Niet specifiek iets voor Västernorrland natuurlijk, in ieder gebied met veel sneeuw kun je wandelen op sneeuwschoenen. Maar toch wel een leuke activiteit om in deze blog te benoemen. Juist omdat het zo eenvoudig is en overal kan, mits er een dikke laag sneeuw ligt, zo dik dat je er eigenlijk normaal niet doorheen komt. 



De winters in Ångermanland zijn over het algemeen streng en met flink wat sneeuw. De temperatuur duikt soms ver onder de -30, er ligt zeker 3 tot 4 maanden sneeuw en dit jaar was de hoeveelheid sneeuw ook nog eens aanzienlijk. In ons dorp was de sneeuwdiepte 1.50 meter toen we aankwamen en daarbij viel in de weken daarna, begin maart, er nog zo'n 20-30 centimeter bij. Bijna ieder dorp heeft zijn eigen langlaufspoor, over het algemeen verlicht, het elljusspår. Op diverse plaatsen zijn bovendien ook nog skipistes. Dus wintersport mogelijkheden zijn er voldoende alhoewel dit wel een andere sfeer en omvang heeft als in de Alpenlanden en de gebieden tegen de Noorse grens en Noorwegen zelf. 





Het leuke van sneeuwschoenwandelen is dat je niet afhankelijk bent van gebieden of sporen en routes. Je kunt gelijk op pad, juist op de plekken waar nog niemand is geweest. Gebieden die zomers vrij ontoegankelijk zijn kun je opeens in. Met een sneeuwdiepte van 1.50 heb je geen last meer van struiken en rotsen, alles is verdwenen onder een diepe laag sneeuw en je loopt daar gewoon overheen. In Ångermanland heb je ook nog eens het voordeel dat het gebied op veel plekken grote hoogteverschillen kent waardoor je prachtige vergezichten krijgt als je de heuvels in gaat. Bovendien blijft het te bewandelen gebied hierdoor overzichtelijk zodat de kans op verdwalen gering is.
Sneeuwschoenwandelen is erg populair aan het worden, toch viel ons op dat het materiaal, de sneeuwschoenen dus, best duur zijn en dat het aanbod nog gering is. Wij hebben veel plezier van relatief eenvoudige sneeuwschoenen, wel met een groot draagvlak. Stokken zijn niet noodzakelijk, wij vonden 1 stok comfortabel maar als je met een zwaardere bepakking op pad bent zijn wellicht 2 stokken handiger.



De sneeuw was erg los en zonder sneeuwschoenen zakte je gelijk tot aan je middel weg. Dit laat je gelijk wel over de veiligheid nadenken. Een mankement aan je sneeuwschoen, denk aan een gebroken bevestiging, als je een kilometer het bos in bent maakt je gelijk immobiel. Een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen is dan ook wel handig, een smartphone met volle batterij (in je binnenzak om hem warm te houden), een paar riempjes om eventueel een noodreparatie uit te voeren aan je sneeuwschoen en water en wat voedsel zijn eenvoudig mee te nemen.
Het wandelen op sneeuwschoenen is simpel, je hebt er geen cursus voor nodig, kun je lopen dan kun je sneeuwschoenwandelen. Fysiek is het wel inspannend, tenslotte zak je wel iets weg in de sneeuw, maar met een normale conditie gaat het prima.



De beleving om in een gebied te lopen waar gedurende de winter nog geen mens is geweest en zo nu en dan een vos-, wolf- of een elandspoor te kruisen is geweldig. Mits je een liefhebber bent van rust en eenzaamheid.... want de skihut voor een gezellige borrel zal je aan het eind van de wandeling niet vinden in het dorp, daar zal je zelf voor moeten zorgen. En dat is misschien wel zo prettig.
Voor diegene die het prettig vinden om volgende winter wat meer georganiseerd op pad te gaan hieronder een link voor sneeuwschoenwandelen van Friluftsbyn Högakusten. Sneeuwschoenen zijn hier eventueel ook te huur en er kan nog meer avontuur ingebracht worden met winterkamperen en jawel, in dit geval zelfs een after-hike...
Om een beetje sfeer te proeven dit filmpje


Reacties