Loppis

Een bijzonder fenomeen in Zweden is de loppis. Je zou dit kunnen vertalen als vlooienmarkt maar zeker ook als garageverkoop of kofferbak verkoop. Het is een soort van nationale bezigheid geworden, vooral in de zomer. Je overbodige spullen verkopen, aan de weg, in een schuur en soms ook in een ruimte in het huis zelf. We hebben zelfs meerdere malen een loppis bezocht waarbij zo'n beetje alles in een huis verkocht werd en ook het huis zelf te koop was. Vooral als je, en dat zijn wij, in oude spullen geïnteresseerd bent is dat natuurlijk geweldig. Er is van alles te koop, vaak ook mooie oude spullen en meubels. We hebben alle bijna alle benodigdheden voor ons vakantiehuis dan ook op die manier gekocht. 


Dus als wij een bordje zien staan met "Loppis" gaan we bijna altijd even kijken. Soms direct langs de weg en soms moet je kilometers een grindweg op de bossen in. Je komt echt bij de mensen thuis en het levert leuke contacten op, Zweden, zeker in het noorden van Zweden, zijn vaak in voor een praatje. Zo kregen we dit jaar spontaan een uitnodiging tijdens een bezoek aan een loppis om de oude klassieke auto's van de eigenaar even te bekijken die in de schuren verderop stonden.
Soms verkopen zo ook zelf gebakken Tünnbröd, kanelbullar of andere typisch Zweedse dingen. 


Een fenomeen dat we de laatste jaren regelmatig zien is een soort van loppisronde in een dorp of een streek. Zo iets als een brocanteroute maar dan bij particulieren die alleen die dag of avond hun spullen verkopen. Dit jaar waren dat er maar liefst 4 verschillende in onze omgeving in Ångermanland, in Edsele, Resele, Junsele en Helgum. En het was de moeite waard. 
Dus als je gek bent op het neuzen tussen nieuwere, vintage of oude spullen is dit een leuke bezigheid tijdens je vakantie in Zweden, niet alleen in Ångermanland want in heel Zweden kun je dit vinden.

 Tijdens de loppis ronde Helgumsjön runt.

De "buit" van een ronde...



Extra leuk natuurlijk als mensen op pad gaan in een van de vele oldtimers die er op het platteland rondrijden.

Reacties

Een reactie posten