Kamperen in Ångermanland

Zweden is een echt kampeerland, vanwege de ruimte en ook omdat je vrij kunt kiezen waar je gaat staan. Op een camping of in het wild. Dat mag gewoon als je rekening houdt met je omgeving en andermans eigendommen volgens de normen van het Allemansrätten. Een misverstand is dat je voor wildkamperen een camper nodig hebt, je mag ook gewoon je tent opzetten en ook met de caravan kun je prima wild kamperen. Eigenlijk is een caravan zelfs handiger, die kun je lekker laten staan als je even een boodschap wil doen. Je zoek gewoon ergens een plek aan een rivier of meer. Op sommige plekken heb je ook speciale plekken om je caravan te laten staan. Bijvoorbeeld in het  Långvattnet naturreservat bij Junsele. Ook in de buurt van Resele zijn recent diverse overnachtingsplekken ingericht, mooi gelegen langs de Ångermanälven.
In Ångermanland is het meestal zo rustig dat er altijd wel een plek te vinden is.
Over het algemeen zie je wel dat de meeste kampeerders op een camping neerstrijken en dat is ook best aantrekkelijk. Campings in Zweden zijn heel betaalbaar, betalen doe je meestal per plek en niet per persoon en de prijzen liggen voor een standaard camping tussen de 140 en 230 konen per nacht, voor die prijs meestal ook inclusief gebruik douche en keuken. Overigens zijn sommige campings nog goedkoper. Zo kampeer je op Omsjö camping, die hieronder, al voor 100 kronen per nacht. Campings kun je vinden via camping.se, de site van de Zweedse campingbond.
Jammer genoeg zijn niet alle campings aangesloten bij de SCR waardoor het totale overzicht ontbreekt en je een onafhankelijke campinggids moet hebben om alle campings te kunnen vinden. 
Reserveren is nooit nodig, ook niet in het hoogseizoen. Camping in het binnenland zijn vaak niet eens voor de helft vol tijdens het hoogseizoen.
Langs doorgaande routes, in Ångermanland is dit eigenlijk alleen de E4 langs de kust, kunnen campings wel wat drukker zijn maar als je om een uur of 3 in de middag een camping op zoekt heb je altijd plaats. Later in de middag stromen die campings dan voller met kampeerders voor een nacht.
Op onze reizen meden we meestal de campings met veel vaste standplaatsen en de hele grote campings. Over het algemeen kun je deze voorselectie prima doen op basis van de informatie uit een campinggids. Langs de doorgaande route E4, dus het traject langs de Höga Kusten zie je voldoende campings. In het binnenland van Ångermanland zijn er wat minder maar de capaciteit is, ook door de lage bezettingsgraad, voldoende. Overigens is het weekend van Midsommar wel een druk bezet weekend op de campings.
Een opsomming geven van alle campings heeft niet zoveel zin, behalve bovengenoemde site kun je ook nog kijken op campingguiden.se/ of op de Nederlandse site van Acsi die ook een site heeft met kleine campings, www.kleinenfijncampings.nl/

Op onze vele reizen door Ångermanland hebben we natuurlijk wel een aantal campings bezocht die ik in het kort beschrijf. Het is dus vooral geen volledige opsomming en onze ervaring is een moment opname van de afgelopen jaren die ik regelmatig zal aanvullen.
Maar misschien wel leuk om eens op de sites van de campings rond te neuzen. 

Snibbens Camping in Kramfors.
Deze camping ligt bij de E4, wel rustig gelegen. Klein en gezellig. Door de ligging langs de E4 stroomde de camping tegen het eind van de middag vol met campers die de volgende dag weer vertrokken. Het is echter de moeite waard om langer te blijven want het is een prima uitvalsbasis voor de Höga kusten maar ook het mooie binnenland.


En zo sta je op camping Snibbens....



Vanaf Snibbens Camping kun je mooie tochten maken door de prachtige Höga kusten


Sollefteå Camping.
Op deze camping hebben we vrij lang gestaan tijdens de aankoop van een huis. Eigenlijk wat te groot naar onze smaak maar wel erg netjes met aardig personeel. Goede voorzieningen. Mooi uitvalsbasis en het is ook leuk dat je vanaf de camping lopend Sollefteå in kunt. Dus ook geschikt als je met de camper bent. Sollefteå is een klein stadje, mooi gelegen aan de Angermanälven. Je kunt in de stad winkelen (volgens Noord Zweedse begrippen = je kunt er alles krijgen wat je nodig hebt) en er zijn diverse restaurantjes en uiteraard de leukste plek om koffie te drinken of te lunchen, Café Petter.

Prachtig gelegen camping net buiten Ramsele aan de Faxälven. Erg rustig en je kunt lopend het dorp in. Goede voorzieningen en zelfs een verwarmd zwembad.  Ook erg geschikt voor campers omdat je lopend naar het dorp kunt.
Ramsele camping, prachtig gelegen aan de rivier.


Het dal van de Faxälven bij de camping Ramsele.

Rossöns camping.
Kleine camping in Rossön. Een klein dorp, erg mooi gelegen tussen vele meren. Erg rustig. Bij het dorp gelegen maar ook aan het meer waar je prima kunt zwemmen. Wij hebben hier ook wat langer gestaan in het hoogseizoen. Soms waren we de enige gasten.... Camping heeft ook een klein winkeltje en dorpsbewoners komen regelmatig een kijkje nemen, zwemmen en een ijsje eten. Absoluut een aanrader.


 De camping gezien vanaf het meer.

Entré van Rossöns camping. Zweedser kan niet.


Långsele camping.
Op deze camping hebben wij nooit gestaan. Wij vonden het minder mooi liggen. Toch moet het goed zijn want in 2017 was de camping in het lokale nieuws als een van de beste campings. Het is in ieder geval een kleine camping aan het water. Op korte afstand van Sollefteå en ook de Höga kusten is goed bereikbaar vanaf deze locatie.

Omsjö camping Näsåker.
Rustig, eigenlijk eenzaam gelegen camping aan een prachtig meer. Als je er naartoe rijdt vanaf Näsåker denk je even dat er geen eind aan de lange grindweg komt en daarom heeft de eigenaar van de camping bordjes lang de weg staan hoeveel kilometer je nog hebt te gaan. In totaal 15 kilometer grindweg vanaf de hoofdweg 90. Ook op deze camping waren in het hoogseizoen maar enkele gasten. De voorzieningen zijn sober maar netjes. En het is werkelijk een prachtige plek aan het meer.





Reacties

  1. 'Snibbens' is echt een mooie camping. Zo'n vijf jaar geleden, toen ik met mijn moeder per camper het hoge noorden van Zweden ging verkennen, hebben we er twee nachten gestaan. Omdat we geen elektriciteit nodig hadden, werden we (omdat er een water probleem was op het elektra-vrije veld) tussen twee grote rotsen ergens midden op de camping geparkeerd. We hadden van daar af echter een prachtig uitzicht en het was één van de leukste plekjes van onze drie weken durende reis. Mijn ouders zijn er vaker geweest. Als ze daar in de buurt zijn, is het bijna vaste prik om op 'Snibbens' te overnachten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten