Höga kusten

Höga kusten, oftewel de Hoge kust, is het kustgebied van Angermanland gelegen aan de Botnische golf. Globaal gelegen tussen Härnösand en Örnskoldsvik. Het is een spectaculair deel van de kust met hoge kliffen en het strekt zich over een lengte van zo'n 100 kilometer uit. Een deel van het gebied is nationaal park, Skuleskogen. Behalve dat het landschappelijk erg mooi is stijgt de kust hier elk jaar met ongeveer een centimeter. Zo ontstaan er nieuwe eilandjes en verdwijnen er ook eilandjes omdat ze door de stijging een verbinding met het vaste land krijgen. In het jaar 2000 is dit gebied onderdeel geworden van het Unesco werelderfgoed.
Ik kan in deze blogpost heel veel schrijven over dit gebied maar er zijn mooie sites waar alle informatie over de Hoge kust te vinden is en de officiële site staat onder aan deze post.


De beroemde Höga kusten bron.

Een typisch Hoge kust uitzichtje.... 

In tegenstelling tot veel andere streken in Zweden is het toerisme hier behoorlijk ontwikkeld. Zo liggen er fantastische wandelroutes over lange afstanden. Misschien niet helemaal toevallig, Örnskoldsvik is de bakermat van het bekende outdoormerk Fjällräven wat inmiddels als een Höga Kusten lijn van haar kleding heeft uitgebracht.
Ik wil mij in deze post beperken tot een mooie plek waar wij zelf geweest zijn met de bijbehorende foto's. Ook een wandeltip wil ik jullie niet onthouden.

Al een paar maal zijn wij in het mooie havenplaatsje Bönhamn geweest, erg klein en het lijkt of de tijd er stil heeft gestaan. Alhoewel, er liggen wel erg moderne jachten in het haventje en eigenlijk heeft het ook niet de sfeer van een openluchtmuseum. Er wonen gewoon mensen met een normaal bestaan. Maar het is er prachtig. Bij het begin van het dorp zijn twee kleine parkeerplaatsen. De weg stopt er ook dus je kunt niet verder. Een openbaar toilet met watertappunt laat weer zien hoe gastvrij de Zweden zijn. Neem de tijd voor dit kleine dorpje. Je hebt er een leuke barbecue plaats, strandje om te zonnen, te zwemmen en een vuurtje te maken (o ja, hout en een bijltje liggen klaar) en je kunt er een mooie wandeling maken. Het kapelletje is open voor publiek.


De kapel, in het hoogseizoen gewoon open.

Bönhamn, in het hoogseizoen, razend druk...



Er zijn twee wandelingen vanuit dit dorpje. Wij hebben de wandeling, aangegeven als 'naturstig", gedaan die ten zuiden van het dorp ligt. Als je in het dorpje bent loop je langs de zuidkant van het haventje. Aan de linkerkant liggen de steigers en hiertegenover aan de rechterkant kun je een pad omhoog. De route is aangegeven met blauwe stippen en in een uurtje ben je rond. Je komt net buiten het dorp op de eerste parkeerplaats weer uit. Het is echt een adembenemende tocht. Er zijn momenten dat je, als het mooi weer is tenminste, je in een mediterraan gebied waant.




De wandeling.

De typische keienstranden.

Kun je Bönhamn overslaan? Natuurlijk, het hele gebied is mooi en er zijn vele van dit soort havenplaatsjes. Wij kwamen er bij toeval, gewoon omdat we de tijd nemen, een beetje rondrijden en wel zien waar we uit komen. Maar mocht je een pareltje op de Hoge kust willen zien, de sfeer ademen van een verstilt vissersplaatsje en een mooie wandeling willen maken dan is dit de moeite waard. Ook de route, vanaf de E4 er naar toe is werkelijk prachtig.

Wil je meer informatie? Kijk dan op;
http://www.hogakusten.com/
Of kijk op dit Youtube kanaal;
Hoge kust

Reacties