De getemde rivieren.

Reizend door midden en noord Zweden passeer je talloze rivieren. Rivieren die hun oorsprong hebben in het Noorse en Zweedse berggebied en uitmonden in de Botnische golf. Ook door Ångermanland stromen rivieren van west naar oost, feitelijk bepalen ze voor een groot deel het landschap. Juist Ångermanland kent echt diep uitgesleten rivierdalen met mooie dorpjes en boerderijen. De grootste rivier is, hoe kan het ook anders de Ångermanälven. 


Een van de vele bruggen over de Ångermanälven.

Deze ontspringt in Lappland en stroomt na 463 kilometer oostwaarts onder de Höga Kusten brug door de Botnische golf in. Ooit zijn de Zweedse rivieren, ook de Ångermanälven woest stromende rivieren geweest, vol met stroomversnellingen en sterk verval. Al vanaf het begin van de 19e eeuw begon men op steeds grotere schaal waterkrachtcentrales te bouwen in de rivieren en daarmee werden de woest stromende rivieren in Norrland op veel plaatsen getemd. Niet altijd zonder protest natuurlijk en de centrales zijn dan ook lelijke elementen in het landschap en ook desastreus geweest voor bijvoorbeeld de zalm die eerder de rivier op kon trekken. Maar aan de andere kant is het onderdeel van de geschiedenis van de streek en vormen de opgestuwde meren ook weer een bijzonder element in het landschap. Daarnaast zijn de waterkrachtcentrales natuurlijk ook technische hoogstandjes geweest, zeker als je nagaat dat vele zijn gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw en last but not least wekken ze schone energie op... Ze zijn natuurlijk ook nog steeds in gebruik en er wordt nog volop in geïnvesteerd.
Juist omdat ze zo bepalend voor het landschap zijn is het de moeite waard om er eens anders naar te kijken en eens een bezoek te brengen aan een centrale.
Namforsen

De waterkrachtcentrale in Näsåker, Namforsen is onder andere te bezichtigen gedurende het hoogseizoen. Erg indrukwekkend om zo'n centrale, deze is gebouwd tussen 1944 en 1947 eens te bekijken en uitleg te krijgen over de werking. De rondleiding is gratis. Overigens worden gedurende de zomer de stuwen deels open gezet waardoor de stroomversnelling iets van zijn oude schoonheid kan laten zien.




Reacties